1 maart 2019 
in Column

Die ene bijzondere dag...

Bestaat het werkelijk, van passie tot droombaan?

Vandaag is het zo ver: een filmdag meedraaien van RTL voor het programma ‘Van passie tot droombaan’. Al een aantal jaren werk ik voor het ingenieurs- en adviesbureau ATENSUS. Binnen gestapt als een bescheiden 17 jarige voor een stage. Nu zeven jaar later en opgebloeid tot een nieuwsgierige marketingmedewerkster en een lerende grafisch vormgeefster. Enorme veranderingen binnen het bedrijf. En ik mocht alles meemaken. Een groot leerproces wat niet stopt. Nog niet eerder draaide ik een dag mee op een filmset. Super tof natuurlijk.

Er stapt een jong team binnen. Benieuwd naar wat ik vandaag te zien krijg. De crew stelt zich voor, maakt zich klaar en richt het kantoor in. Het kantoor is ingericht in de stijl van een huiskamer. Dat is waar ATENSUS voor staat. Dit verkleint de afstand tussen verschillende opdrachtgevers en ATENSUS, immers de mooiste gesprekken ontstaan aan de keukentafel. Edwin, oprichter van ATENSUS, is het middelpunt van het filmpje. Alles staat in de startblokken, dus het interview begint. Ik sta er met de neus bovenop. Indrukwekkend hoe- veel mensen zich ermee bemoeien, zonder dat zij in beeld zijn. Ik maak foto’s, zo zacht mogelijk. Ik wil niet de storende factor zijn.

Al kijkend observeer ik. Edwin straalt zelfverzekerdheid uit. Hij weet zijn verhaal over te brengen. De presentatrice speelt goed in op zijn verhaal. Vooraf is een verhaallijn geschetst, maar de overtuiging is duidelijk zichtbaar. Een echte ondernemer! Een lid van de crew neemt de tijd op. Ik verwacht veel nieuwe shots, maar eigenlijk staat het interview al na één keer duidelijk op beeld. De kracht van een goed en duidelijk verhaal. De crew verplaatst zich. Nu is het de tijd voor ons als medewerkers. Super leuk, want ik kom gewoon in beeld! Ons team zit aan de vergadertafel. Een robuuste tafel van hout. Mijn collega’s bespreken een project en ik noteer. Het eerste aantal shots neemt de cameravrouw vanuit mijn kant. Best spannend, want ik wil er natuurlijk goed en professioneel opstaan. Ik krabbel op mijn notitieblok. Het gaat allemaal zo snel, dus voor dat ik het besef zijn de shots al genomen. De laatste shots neemt de cameraman. Hij filmt wanneer Edwin de laatste positie inneemt samen met de presentatrice. Wij kletsen wat aan de picknicktafel op de achtergrond. Onze kantoorhond kwispelt rond. Zelfs Benthe krijgt een rol binnen de film. Erg leuk, want dat versterkt het huiskamergevoel. De filmcrew heeft alle shots genomen. Nu is het de tijd voor de montage! In mijn ogen een vrij lastig proces. De crew kletst nog wat na en sluit de dag af met een gezamenlijke foto.

De dag verliep op rolletjes. Ik was onder de indruk van hoe vlot het allemaal verliep. De gezelligheid vanuit het team en de crew zorgde voor een ontspannen sfeer. De interesse die wij in elkaars werk toonden, versterkte mijn nieuwsgierigheid naar meer. Niet zo zeer de interesse in de media, maar meer naar de uiting van de beelden. De zelfverzekerdheid en overtuigingskracht van Edwin zijn indrukwekkend. Beter goed gejat, dan slecht bedacht. En ik zit zeker voor de buis, wanneer de uitzending op tv komt. Weer een ervaring rijker!

Dus, op de vraag of jij, Edwin, vanuit jouw passie jouw droombaan waarmaakt, kreeg ik na deze dag dubbel bevestigd.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down