arrow_drop_up arrow_drop_down
23 november 2016 

Duurzame brandstoffen geven lucht

Duurzame brandstoffen geven lucht

Bijeenkomst duurzameleverancier.nl

op 22 november was er weer een bijeenkomst van de Duurzameleverancier bij advies en ingenieursbureau Movares in Utrecht. De Duurzame Leverancier is het platform voor organisaties die investeren in duurzaamheid. Het initiatief helpt leveranciers bij de opzet van een duurzame bedrijfsvoering en opdrachtgevers bij het vinden van duurzame leveranciers.

Vanuit onze behoefte duurzaam te willen ondernemen wonen wij dergelijke bijeenkomsten bij. Eigenlijk altijd wel interessant al hoewel de bijeenkomsten veelal een bepaalde schaalgrote van een bedrijf vragen.

Bandenspanning van belang bij reductie uitstoot CO2

Eigenlijk weet iedereen dit al. Rijden met te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofgebruik en daarom ook meer uitstoot CO2. Martijn Rood van Explora levert een systeem dat geautomatiseerd de wieldruk in alle banden van een vrachtwagen meet en daarbij aangeeft of deze te laag of te hoog is. Het betreft het “VENTECH Pneuscan bandenspanningscontrolesysteem” Het doel is twee ledig. Enerzijds is het voor de chauffeur een veiligheidscheck. Zij hebben met deze systematiek het aantal klapbanden met 25% weten te reduceren. Anderzijds is daar de brandstofbesparing.

GoodFuels

Om maar direct met cijfers te beginnen. Fossiele diesel stoot 3,23 kg CO2/ltr. uit. GoodFuels Renewable Diesel maar 0,345 kg CO2/ltr. Dat is een reductie van maarliefst 89,3%. Op dit moment levert GoodFuels een Diesel die grotendeels uit renuable Fuels bestaat. De kwaliteit voldoet aan de eisen gesteld door de producenten van de automotoren. Om aan een continue vraag te kunnen voldoen worden verschillende biologische bronnen gebruikt voor het maken van deze brandstof. Bijvoorbeeld het afval uit de papierindustrie. Het geeft een goed beeld van de innovatieve wijze waarop dit bedrijf naar de toekomst kijkt. Jeroen van Heiningen heeft een duidelijk beeld van de toekomst.

LomboXnet met de snelheid van het licht en de kracht van de zon

Robin Berg vertelt over een initiatief speciaal voor de regio Utrecht. Het is een combinatie van diensten die haar kracht ontleent aan de zon. De energie die benodigd is voor hun diensten bestaat uit enkel groene stroom. LomboXnet levert internet en heeft een deelauto die op elektriciteit rijdt. Dat allemaal in de wijk Lombok. Ook organiseren zij een slim inkoopplan voor zonnepanelen. Het gehele concept is een bewonersinitiatief.

Wat doen wij met deze informatie?

Wat kunnen wij binnen ons bedrijf met deze kennis? GoedFuels is een prima brandstof wat voor de medewerkers die op diesel rijden een mooie brandstof is. Alleen deze is nog niet overal verkrijgbaar. Dat is dan ook direct het grote probleem. Wij zijn met onze bedrijfsomvang te klein om zelf een opslag van brandstof in te richten. Voor aannemers is dit wel een reële optie omdat die hun kranen met mobile tanks voorzien van brandstof. Wellicht een idee om toepassing van deze brandstof mee te nemen in aanbestedingen. Mooi idee voor een EMVI inschrijving.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken koekjes...