12 maart 2017 

Kiezen om gekozen te worden

Vraagt elke keuze uitleg?

Tijdens de verkiezingen schenken wij aandacht aan kiezen. Hoe werkt dat? Wordt er gekozen op basis van argumenten? Gevoel? Of wordt er gekozen op basis van adviezen van anderen? Ik denk dat het van alles een beetje is. In alle gevallen is het maken van een keuze, verantwoordelijkheid nemen. Want uiteindelijk geeft elke keuze richting, of het nu om politiek of om de keuze voor een advies- en ingenieursbureau gaat.

In onze huidige maatschappij is het normaal dat een gemaakte keuze uitlegbaar is. En als gekozen wordt op basis van argumenten is dat ook goed te doen. Veelal spelen meerdere factoren een rol en wat helpt is dat je goed weet wat je wilt. Wat wil je bereiken? Wat is het doel? Waar wordt een antwoord op gevraagd? Door vragen te stellen krijg je inzicht in wat je wilt en dat zijn de argumenten die de later gemaakte keuze onderbouwen.

In het geval van de verkiezingen is iedereen vrij zijn of haar keus te maken. Welke partij dat is maakt misschien niet eens zoveel uit. Voor die keus hoeft geen verantwoording afgelegd te worden maar op zich niet vreemd dat door de omgeving wordt gevraagd waarom de keus op die partij gevallen is. En dan komt de discussie op gang. Op argumenten. De vraag is nu hoe in projecten de keus voor een ingenieursbureau tot stand komt. Over kiezen gesproken…

Keuze advies- en ingenieursbureau

Waar is het mis gegaan? De overheid kiest voor raamcontracten, lotingen, shortlists, enzovoort. Waar zijn daarin de argumenten om specifiek te kiezen? Een keuze platgeslagen tot één argument. Meestal een absoluut argument zoals afstand tot de klus, regionale binding, vestigingsplaats in de betreffende gemeente, enzovoort. Jammer, want kiezen is ook een verantwoordelijkheid. Door de wijze van kiezen treden er forse verschuivingen op in het landschap van marktpartijen. Grote ingenieursbureau’s kunnen in raamcontracten niet op alle competenties inschrijven waardoor ze marktaandeel verliezen. De overheid stuurt onbewust, zich niet bewust van het gevolg.

Misschien hebben wij dat aan ons zelf te wijten. Want zeg nu eerlijk, wij hebben toch aan de bestuurders gevraagd verantwoording af te leggen? Waarom zijn wij niet uitgenodigd voor het maken van een aanbieding? En waarom onze concurrent wel? Wij zijn toch een lokale partij? De argumenten worden niet gehoord, maar dat is natuurlijk boter op het hoofd. Net als in geval van de verkiezingen is de keuze niet belangrijk, het gaat om de motivatie. Op basis van de argumenten start je de dialoog. Op basis van de discussie kun je invloed uitoefenen op de keuze van de ander. Vraag verantwoordelijkheid af te leggen en er is minder ruimte voor argumenten. Mensen voelen zich aangevallen met een onverwachte reactie als gevolg.

Hopelijk kunnen we enigszins loskomen van het afleggen van verantwoordelijkheid. Dat in de toekomst de keuze voor een ingenieursbureau bepaalt wordt door de projectleider. En dat dan een keuze met bepaalde argumenten onderbouwd wordt is duidelijk. Dat is dan professioneel opdrachtgeverschap en heeft absoluut niets te maken met achterkamertjes politiek. Als wij vervolgens de argumenten op waarde schatten en accepteren dat wij nu even niet in beeld zijn is dat de eerste winst. De opdrachtgever mag verwachten dat wij campagne voeren en onze visie en missie uitdragen. Dat doen wij graag en dat is goed ondernemerschap!

Kies voor Prettig Anders!

Wij worden gekozen. Op argumenten. Gelukkig maar, want daardoor kunnen wij ook kwaliteit bieden. Daarom kunnen wij samenwerken aan een resultaten die primair te maken hebben met het behalen van uw projectresultaat! Dat staat onder andere symbool voor het huiskamergevoel van ATENSUS. De argumenten waarom onze keuze Prettig Anders! is heb ik nog eens op een rijtje gezet. Lees ze hier.

Wij gaan uit van onze eigen kracht. Bieden keuzevrijheid in onze producten en diensten. Wij zijn erg blij met onze opdrachtgevers die gemotiveerd kiezen. En daarmee de discussie durven aangaan. Daarmee leggen zij de basis voor democratisch systeem van keuzevrijheid.

Wij wensen je veel wijsheid toe bij het maken van een keuze. Welke dan ook. Fijne verkiezingen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down