1 maart 2019 

Beeldend ontwerp geeft keuze

Doorloop het beeldend ontwerp en maak jouw keuze!

Weet jij nog… het verhaal over de IKEA Rotonde in onze eerdere Attitude? Het gaat over hoe wij in de toekomst onze producten maken, hoe wij communiceren en hoe wij de verbinding leggen tussen techniek en de steeds belangrijker wordende stakeholder. Techneuten denken in beelden. Zij tekenen, schetsen, krabbelen om te verduidelijken. Wij maken daar een ontwerpnotitie van; alle ontwerpuitgangspunten vertaalt in woorden. Raar eigenlijk, want daardoor gaat informatie verloren. Dat moet toch beter kunnen?

Wij vroegen ons af waarom wij de vertaalslag maakten. Het antwoord was eenvoudig. Wij hebben geen standaarden, geen beelden database, dus ook geen eenvoudige manier van vastleggen. Met het team bedachten wij een oplossing voor dit probleem; het beeldend ontwerp.

In ons vakgebied is al veel in standaarden vastgelegd. Wij hebben de CROW richtlijnen, de ASVV en natuurlijk het RAW bestek. “In Utopia verbinden wij alles met elkaar en leggen wij op vrijwel geautomatiseerde wijze ontwerpen vast en zetten dit in contractstukken om. Hoe gaaf is dat, maar helaas zo ver zijn wij nog niet. Op basis van verschillende dwarsprofielen verbeelden wij van elk element in dat profiel de technische oplossingen. Dat praat makkelijker. Samen met onze opdrachtgever of de stakeholders doorlopen wij zo elk onderdeel en vinken de gemaakte keuze aan. Kies de band, het verhardingsmateriaal, de manier van afwateren, etc.

“Wij hebben een aantal exemplaren van het ontwerpboek laten drukken en zitten nu in de testfase. Inmiddels hebben wij onze nieuwe werkwijze beproefd in een project. De resultaten zijn veelbelovend en gaan wij bijstellen. De volgende stap komt steeds dichterbij; het op basis van elementen in de samengestelde doorsnede genereren van een geautomatiseerd contractstuk. Bijna…wij zijn er bijna!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down