01 maart 2019 

De invloed van vrouwen in een mannenwereld

Benutten wij elkaars kwaliteiten?

Een wereld vol techneuten, die bestekken schrijven, ontwerpen maken en, in het algemeen, zeer abstract en doelgericht werken. Een echte mannen wereld! Maar wat gebeurt er, wanneer er vrouwen binnenstappen en mee functioneren binnen deze processen? Mannen gaan eerder discussies aan en focussen zich op het behalen van het resultaat en stemmen hun handelingen daarop af. Vrouwen daarentegen functioneren als verbindende factor en bewandelen een zo’n efficiënt mogelijke route naar het resultaat. Een perfecte combinatie, maar is dat ook daadwerkelijk de realiteit?

Dit is Anita. Net binnen gekomen als secretaresse bij ATENSUS. Kijkend vanuit een afstandje naar de mannenwereld. Kloppen de beweringen over de kwaliteiten van mannen en vrouwen en worden deze optimaal benut? Wij vragen het haar! “In mijn vorige baan had ik meer contact met klanten. Ik was de verbindende factor tussen intern en extern. Nu, binnen ATENSUS maak ik intern intenser mee. Ik betrek mij veel meer in het proces van de werkvoorbereiders. Ik ervaar nu de onderlinge communicatie met de mannen. Een man zegt waar het op staat. Soms zelfs een beetje ‘te vaak’, waar ik erg aan moet wennen. Af en toe schrik ik er zelfs een beetje van. In mijn vorige baan had ik wisselend vrouwelijke en mannelijke collega’s. Een vrouw deelt meer over privéleven. Ik kletste met mijn vrouwelijke collega over mijn gezinssituatie. Een man daarentegen is terughoudender. Door dit grote contrast, twijfelde ik over de keuze om te werken bij ATENSUS. Niet omdat ik de werkzaamheden niet leuk vind, maar meer de betrokkenheid bij het gehele proces en de onderlinge communicatie tussen de mannen. Een proces wat nog onbekend is. Ik heb een compleet andere invulling in werkzaamheden. Mijn perfectionisme speelt een belangrijke rol. Ik verwacht dat ik in zo’n kort mogelijk tijdsbestek, zo goed mogelijk mijn nieuwe werkzaamheden uitvoer. Realistisch? Misschien niet altijd, maar het is een persoonlijk kwaaltje. Er zitten natuurlijk twee kanten aan. In positieve zin brengt het mij ook verder. Het zorgt ervoor dat ik secuur mijn werkzaamheden uitvoer. Dit alles hangt ook samen met de gehele bedrijfssetting. Ik kwam uit de zakelijke sector en werd hier omarmt in een soort familiesetting. Betrokken en meelevend. Toch zie ik een duidelijk onderscheid tussen hoe ik met Karin omga en de mannen. Vrouwen gaan anders met elkaar om. Meelevender en waar de betrokkenheid dieper gaat. Maar ik leer ook van de werkhouding van mannen. Focus en zeer doelgericht. De focus zorgt ervoor dat mannen zeer effectief te werk gaan. Dat is een sterke eigenschap, waar de vrouw zeker wat van kan leren. Maar de flexibiliteit van de vrouw is ook zeker van groot belang. Juist die match, de focus van de man en de flexibiliteit van de vrouw, zorgt dat de werksfeer en werkhouding in balans is. Dit hangt natuurlijk ook samen met persoonlijke kenmerken.

Wat ik ook erg prettig vind, is de middaglunch bij ATENSUS. Alle collega’s aan de grote houten tafel. Even afstand nemen van de werkzaamheden, waardoor de betrokkenheid wordt aangetikt. Elke dag de vers gekookte eitjes, heerlijk! En dit, dit is erg belangrijk. Immers, collega’s zijn toch de mensen, waar je grotendeels mee te maken hebt. Zo’n lunch geeft iedereen de ruimte, om naast de werkzaamheden, elkaar beter te leren kennen. Mannenhumor is duidelijk aanwezig, maar door de tijd heen kan ik die zeker waarderen. Het blijft soms zoekende naar de juiste balans tussen mannen en vrouwen, maar bij ATENSUS is deze zeker in balans. Het is erg prettig om met betrokken collega’s te werken. En daar levert de huiskamersfeer, dat gemoedelijke, haar bijdrage aan aan.”

Mee functioneren in het mannenmechanisme
Karin, inmiddels vier jaar verbonden met ATENSUS, zit midden tussen de mannelijke techneuten. Dus als er iemand is die kan uitleggen hoe het is om omringt te zijn door alleen maar mannen, is Karin het! “Ik kan de directheid van de man zeker waarderen. Zelf ben ik iets wat terughoudender. De directheid is per man natuurlijk ook weer verschillend. Ik zit momenteel met Patrick in Lelystad en nu merk ik dat wij elkaar eerder opzoeken. Patrick is vertrouwd en voelt als ‘veilig’. Wij leren elkaar steeds beter kennen, terwijl wij al een aantal jaar samenwerken. Vrouwen onderling communiceren toch op een andere manier. Lastig uit te leggen, maar, wij als vrouw, leven ons eerder in. Empatisch. De gesprekken gaan verder dan alleen werk. Meer betrokken bij bijvoorbeeld het delen van mijn gezinssituatie. Door onze flexibiliteit focussen wij ons op meerdere dingen die op dat moment spelen. Denkende aan wat ik na mijn werk allemaal moet doen. Het ophalen van mijn zoon bijvoorbeeld. Mannen zijn daarentegen doelgerichter en weten hun focus beter te houden. Op werk gaat het over werk en vertellen zij tot op zekere hoogte over hun thuissituatie, maar dat is per man afhankelijk natuurlijk.

Onze flexibiliteit kan ook een stoorzender zijn bij het uitvoeren van onze werkzaamheden. In het verleden werkte ik ook in een bedrijfssetting met alleen maar vrouwen. Vrouwen zijn geneigd er om eromheen te draaien, waardoor frustraties soms op kunnen lopen. Er ontstaan vervolgens eilandjes. Dus, een vrouw kan zeker leren van de directheid van de man. Werken in een werkomgeving met mannen en vrouwen ervaar ik als prettig. Ik ben inmiddels gewend om mannen om mij heen te hebben en ik voel mij er zeker in thuis.

Mannen kunnen op een plagerige manier hun punt duidelijk maken, maar kunnen zeker ook leren van vrouwen door bijvoorbeeld dieper in te gaan op persoonlijke omstandigheden. Er ontstaat vervolgens meer begrip voor bepaalde situaties. De combinatie van mannen en vrouwen maakt het huiskamergevoel binnen ATENSUS. Mannen passen zich bewust of onbewust toch aan aan de aanwezigheid van de vrouw. De juiste combinatie zorgt voor een gemoedelijke werksfeer, waarin wij elkaar versterken.”

Dus, op de vraag of de perfecte combinatie van mannen en vrouwen daadwerkelijk bestaat is het antwoord volmondig ‘ja’!

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down