16 maart 2021 

Verkiezingen | Zoek de samenwerking

Met aandacht en betrokkenheid ontstaan de mooiste resultaten

Samenwerken is best lastig. Je wilt wat van elkaar, iets samen bereiken. Het vraagt inzicht in de ander om samenwerken succesvol te maken. En dan nog is er natuurlijk geen garantie want het blijft mensenwerk. Wat ik ervaar bij het uitwerken van opdrachten is dat een goede samenwerking wel het uitgangspunt is, maar dat het in de praktijk vooral gaat over andere dingen. Namelijk geen afwijkingen op de opdracht, geen overschrijding van begrote uren of geen wijziging in de planning. Als dat wel gebeurt gaat het over wie daarvoor verantwoordelijk is.

Als advies- en ingenieursbureau accepteren wij dat opdrachtgevers denken in algemeenheden waardoor inhoudelijke discussies over kwaliteit zijn gereduceerd tot vinklijstjes. De ‘WHAT’ vraag is duidelijk, maar de ‘HOW’ vraag is sterk gestuurd vanuit andere belangen. We zijn verworden tot een machine waarvan de opdrachtgever denkt dat wij elk proces en elk ontwerp tot een soort standaard hebben gemaakt waardoor afwijking in het proces, aanpak en resultaat onbespreekbaar of onwenselijk is. Dus de aandacht gaat uit naar de verkeerde dingen.

De grap is dat in bepaalde gevallen opdrachtgevers dit niet zien als het falen van de samenwerking. Maar samenwerking werkt twee kanten op dus als het voor ons niet werkt, moet de discussie worden gevoerd. En daar zit dan ook de weerstand. Want wij zijn de specialist en hadden moeten weten dat dat ook onderdeel van de opdracht had moeten zijn. Tja… In mijn beleving staat dat haaks op mijn definitie van samenwerking.

De kaasboer op de hoek

De kaasboer snapt hoe het werkt, hij heeft misschien wel 100 soorten kaas. Bij binnenkomst staat je een vriendelijk ontvangst te wachten. Je kijkt even rond en een allervriendelijkste dame vraagt of je het kunt vinden. Je geeft haar aan wat je zoekt. Ze vraagt je waarvoor je de kaas wilt kopen. Nagerecht, borrelhapje, als onderdeel van een hoofdgerecht of gewoon voor op je brood? Welke smaak wil je? Eventuele allergieën worden besproken. Ze komt met een advies en bij jou slaat de twijfel toe. Van de honderd soorten komen er nog 7 in aanmerking. Na een proeverij weet je wat je wilt en kies je er één; direct maar een flink stuk… Vervolgens komt je partner binnen. Je vertelt enthousiast welke kaas je hebt gekocht en waar je uit kon kiezen. En ja hoor, je partner vindt het niets…… Wat te doen? De oplossing is makkelijk gevonden. Je partner proeft de andere 6 soorten en kiest wat hij lekker vind. Opgelost. En een extra stuk gaan mee naar huis. Uiteraard na te hebben afgerekend. Niemand die daar over discussieert.

Waarom nu deze metafoor? De opdrachtgever wordt ontvangen op onze website en weet wat er bij ons te halen valt. Hij maakt een afspraak en wij vertellen wat we in huis hebben. Vervolgens geeft de opdrachtgever aan wat hij wil kopen. Wij adviseren wat past binnen de gestelde wensen. Er ligt een mooie offerte en na opdracht volgt de uitwerking. Gaandeweg haakt het projectteam van de opdrachtgever aan en ontstaan verschillende inzichten of een andere andere behoefte. Zeg maar, het verschil in kaas voor een borrelhapje of nagerecht. Als het eindproduct een geslaagd feest met diner moet zijn dan is duidelijk dat beiden noodzakelijk zijn. En dus is het aanpassen van de bestelling geen probleem. Natuurlijk kijken we of de wijzigingen passen binnen het budget.

Ons vak is geen exacte wetenschap

Wij stellen het einddoel van de klant voorop. We denken mee en proberen zo goed als mogelijk te bepalen wat nodig is om het einddoel te behalen. Maar de uitwerking is geen exacte wetenschap. Geen vinklijstje. Geen recept voorhanden. Voor de duidelijkheid; wij hebben geen glazen bol! De enige manier om een opdracht tot een goed einde te brengen, is een goede samenwerking! Dit vraagt inzicht in het proces inclusief de daarmee samenhangende risico’s. Het besef dat wij inschattingen maken met de intentie het goed te willen doen. Als wij, opdrachtgever en opdrachtnemer, dat gaan beseffen dan ontstaat er samenwerking met oog voor de ander gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Waar maken wij het verschil?

Wij willen de discussie voeren. Wij willen juist de verschillende inzichten bespreekbaar maken. Dus bevragen we de technisch specialist van de opdrachtgever om meer kwaliteit in te brengen. Proberen we te achterhalen of alle projectgebonden informatie wel voorhanden is. En daar willen we ook netjes voor betaald krijgen. Samenwerken is mensenwerk, daarom moet het mogelijk en acceptabel zijn om gaandeweg tot herziene inzichten te komen. Niet ten koste van partijen maar juist als gevolg van een goede samenwerking en ten gunste van een beter resultaat! Met aandacht en betrokkenheid ontstaan de mooiste resultaten.

Fijne stemdag!
ATENSUS | Prettig Anders!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down